data wydania: | 10 listopada 2016 |
---|---|
dane szczegółowe: | ZOBACZ WIĘCEJ |
Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii i dyrektor Centrum Celiakii na Uniwersytecie Columbia Peter H.R. Green oraz Rory Jones napisali znakomitą książkę na temat glutenu. Objaśniają w niej naukowe fakty stojące za obecną modą na dietę bezglutenową.
Książka Gluten na widelcu :
• przedstawia dogłębną analizę każdego objawu i dolegliwości związanych z glutenem,
• wyjaśnia, w jaki sposób gluten działa w organizmie, komu pomaga, a komu może zaszkodzić,
• odpowiada na pytanie, co dieta bezglutenowa leczy,
• podaje, które leki, suplementy i produkty spożywcze mogą powodować problemy, o które często obwiniany jest gluten.
Książka zawiera jasne i przejrzyste wskazówki oraz praktyczne porady, które mogą pomóc każdemu zdrowiej żyć.
Dowiedz się:
W tej błyskotliwie napisanej książce autorzy wyjaśniają, co tak naprawdę wiadomo o glutenie. To niezbędna pozycja dla osób, które szukają nie tylko informacji, lecz także mądrości na temat tego ważnego i budzącego tyle nieporozumień zagadnienia.
dr n.med. Jerome Groopman, wykładowca w Harwardzkiej Szkole Medycznej
Doktor Peter Green, wiodący specjalista w dziedzinie opieki nad pacjentami z celiakią, oraz specjalizująca się w tematyce naukowej pisarka Rory Jones wyjaśniają dolegliwości związane z glutenem i tłumaczą, w jaki sposób każdy człowiek może zoptymalizować swoje zdrowie. To bardzo pożyteczna książka. I łatwo przyswajalna!
dr n.med. Martin J.Blaser, specjalista w dziedzinie chorób zakaźnych ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Nowojorskiego, kierownik Projektu Badania Ludzkiego Mikrobiomu i autor książki Utracone mikroby
Jeśli rozważasz przejście na dietę bezglutenową lub męczy cię medialny szum związany z glutenem, koniecznie przeczytaj tę książkę. Dwójka uznanych specjalistów przystępnym językiem porządkuje zamieszanie, które powstało wokół glutenu, diety bezglutenowej, celiakii, nieceliakalnej nietolerancji glutenu i innych chorób związnych (rzeczywiście lub rzekomo) z pszenicą. Przy okazji autorzy przedstawiają pułapki diety bezglutenowej, wskazania do niej i mechanizmy schorzeń mających związek z glutenem. Wymieniają choroby, w których dieta bezglutenowa może pomóc, ale tez piszą, dlaczego owa dieta nie jest odpowiednia dla każdego. To jedna z najlepszych książek na ten temat, jakie ukazały się w języku polskim.
Damian Parol, dietetyk
Autorzy w niezwykle przystępny sposób tłumaczą, kiedy i dlaczego można przejść na dietę bezglutenową i jak bezpiecznie dla zdrowia takie ograniczenia wprowadzić, aby uniknąć niedoborów żywieniowych. Przedstawiają również inne pomysły na radzenie sobie z problemami zdrowotnymi, niekiedy pochopnie uznawanymi za nietolerancję glutenu. To bardzo pouczająca lektura i pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy rozważają konieczność wykluczenia glutenu z jadłospisu - jako dietetyk przyglądam się temu trendowi z zainteresowaniem, ale i z rosnącymi obawami.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Badania nad glutenem - tajemniczym białkiem obwinianym o całe zło tego świata - wciąż trwają. Ta lektora nie da ci prostej i jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: "Czy mam jeść gluten?". Postawi natomiast przed tobą mnóstwo nowych pytań. To prawdziwe kompendium chorób, na które spożywanie glutenu może mieć wpływ, choć nie musi. Autorzy udowadniają, że nie wszystkie problemy trawienne wynikają z faktu spożywania glutenu. Za sporą część kłopotów mogą odpowiadać suplementy, leki, niewłaściwe menu bądź stres.
Gluten na widelcu pokazuje też światełko w tunelu wszystkim, którzy muszą stosować dietę bezglutenową do końca życia. Szczepionki czy enzymy wspomagające trawienie tego białka to nie tylko piękna pieśń przyszłości, ale tez obiecujące terapie, nad którymi pracują naukowcy.
Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk
Dr n. med. PETER H.R. GREEN jest dyrektorem Centrum Celiakii na Uniwersytecie Columbia, profesorem medycyny w Kolegium Lekarzy i Chirurgów uczelni oraz lekarzem asystującym w Centrum Medycznym Uniwersytetu Columbia (szpital New York-Presbyterian). Specjalizuje się w tematyce celiakii od 25 lat, koncentrując się zarówno na badaniach naukowych, jak i na opiece nad pacjentami.
Mgr nauk ścisłych RORY JONES jest uznaną pisarką naukową oraz profesorem kontraktowym medycyny narracyjnej w Barnard College stowarzyszonym z Uniwersytetem Columbia. Specjalizuje się w tłumaczeniu informacji naukowych na język zrozumiały dla laików. Od kiedy w 1998 roku zdiagnozowano u niej celiakię i chorobę Dühringa (skórną manifestację celiakii), zgłębia tę tematykę i pisuje o dolegliwościach związanych z glutenem oraz o diecie bezglutenowej zarówno w medycznych, jak i popularnonaukowych publikacjach.
Liczba stron: | 344 |
---|---|
Format: | 158x240 |
Oprawa: | miękka |
ISBN: | 978-83-7579-551-6 |
Data wydania: | 10 listopada 2016 |