data wydania: | 01 stycznia 2014 |
---|---|
dane szczegółowe: | ZOBACZ WIĘCEJ |
Książka wydawnictwa Medpharm (bez rabatu)
Książka dla studentów i absolwentów wydziałów biologii i hodowli zwierząt oraz medycyny weterynaryjnej, a także lekarzy medycyny weterynaryjnej i doradców żywieniowych.
SKRÓCONY SPIS TREŚCI:
1. Pobieranie paszy
2. Białka paszy
3. Energia paszy - dodatkowe źródła
4. Metody chowu a zagrożenia zdrowotne u krów mlecznych
5. Żywieniowe czynniki prozdrowotne u krów mlecznych
6. Normy żywienia krów
Autorzy opisują bardzo ważne zagadnienia dotyczące fizjologii jak i patologii żywienia krów. W pracy zawarte są wiadomości z zakresu składu chemicznego pasz, czynników warunkujących pobieranie pasz, nowoczesnych systemów normowania żywienia krów mlecznych, gospodarki mineralnej zarówno makro- jaki mikroelementów, potrzeb żywieniowych w różnych okresach fizjologicznych krów mlecznych, a także najczęściej występujących chorób metabolicznych (ich profilaktyka i leczenie) oraz chorób wynikających z nieprawidłowego żywienia, takich jak mikotoksykozy, choroby kończyn, zapalenie macicy, niedobory mineralne, zatrucia azotynami i azotanami.
Liczba stron: | 180 |
---|---|
Oprawa: | miękka |
ISBN: | 978-83-7846-054-1 |
Data wydania: | 01 stycznia 2014 |