data wydania: | 11 grudnia 2014 |
---|---|
Format: | EPUB + MOBI |
dane szczegółowe: | ZOBACZ WIĘCEJ |
Przez wieki Chińczycy wierzyli, że właściwa dieta pozwala na zachowanie zdrowia i leczenie różnorodnych zaburzeń. Joerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzą medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi.
Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych produktów spożywczych – warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych. Omówił również przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania.
Książka zawiera:
• opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających
na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych,
• praktyczne wskazówki dotyczące zaadaptowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich
realiów,
• przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych,
• listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego,
• porady odnoszące się do terapii akupunkturą.
Terapia pożywieniem to doskonała pomoc dla studentów i terapeutów praktykujących tradycyjną medycynę chińską, jak również wartościowa lektura dla specjalistów z zakresu żywienia, dietetyków, lekarzy i każdego, kto chciałby żyć długo i zdrowo.
Nie sposób przecenić znaczenia naturalnej terapii pożywieniem. System tradycyjnej medycyny chińskiej w większości bazuje na tym, czym chory się odżywia. Ludzie Zachodu w pożywieniu doceniają zawartość witamin, mikroelementów itd., a na Wschodzie rozumieją, że każdy pokarm niesie ze sobą jakość termiczną, która rozgrzewa, rozprasza zastój, ochładza, wysusza, nawilża, odżywia krew. Tę zakodowaną z największą starannością informację człowiek otrzymał wraz z całym bogactwem przyrody. Traktowane w ten sposób pożywienie staje się lekarstwem i nie służy jedynie do zaspokojenia głodu. Może to mieć szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. To lektura obowiązkowa dla lekarzy i ich pacjentów. Gorąco polecam!
dr nauk med. Wiesława Stopińska, pediatra i specjalista medycyny ogólnej, autorka książki Medycyna między Wschodem a Zachodem
Format: | EPUB + MOBI |
---|---|
Rozmiar: | 3.25 MB |
Liczba stron: | 288 |
ISBN: | 978-83-7579-340-6 |
Data wydania: | 11 grudnia 2014 |
Tłumacz: | Marta Nizioł-Wojniusz |
Konsultant: | Mariusz Giżycki, Marta Markowska |