data wydania: | 03 października 2023 |
---|---|
dane szczegółowe: | ZOBACZ WIĘCEJ |
W Terapii pożywieniem Joerg Kastner zawarł kwintesencję medycyny chińskiej, od kilku tysięcy lat z imponującą skutecznością stosowanej w profilaktyce i leczeniu chorób. Podręcznik ten stanowi doskonałe wsparcie w świadomym dbaniu o zdrowie, którego filarem jest prawidłowe żywienie. Rozumiejąc potrzebę holistycznego, a jednocześnie indywidualnego podejścia do zdrowia, każdy z nas może dobrać sposób żywienia odpowiedni dla swojego typu konstytucyjnego oraz rodzaju zakłócenia równowagi. Smak i natura termiczna produktów wyrażają ich właściwości terapeutyczne, a odpowiednie komponowanie posiłków zorientowane jest na podtrzymanie lub przywrócenie równowagi – bo tak definiowane jest zdrowie.
Zajmujesz się dietetyką zawodowo? Po lekturze tej książki zwiększysz skuteczność terapeutyczną swoich działań i zrozumiesz, dlaczego czasami nie przynosiły one oczekiwanych efektów. Chcesz lepiej zadbać o zdrowie swojej rodziny? Dowiesz się, jak codzienne wybory kulinarne rzutują na witalność, odporność i samopoczucie. Interesujesz się wpływem pożywienia na zdrowie i masz otwarty umysł? Ta książka jest dla Ciebie. Gorąco polecam!
Agnieszka Krzemińska, specjalistka medycyny chińskiej
Joerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzę medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi.
Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych produktów spożywczych – warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych. Omówił przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania. DRUGIE WYDANIE poszerzył o aktualne kwestie, takie jak: alergie, nadwrażliwość pokarmowa, odżywianie w stanach patologicznych i posty. Dodał też rozdziały w całości poświęcone smoothies i tzw. superfoods.
Książka zawiera:
• opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na
dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych,
• praktyczne wskazówki dotyczące dostosowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich
realiów,
• przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych,
• poszerzoną listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego,
• porady dotyczące terapii akupunkturą.
Terapia pożywieniem to doskonała pomoc dla studentów i terapeutów praktykujących tradycyjną medycynę chińską, jak również wartościowa lektura dla specjalistów z zakresu żywienia, dietetyków, lekarzy i każdego, kto chciałby żyć długo i zdrowo.
Liczba stron: | 369 |
---|---|
Format: | 175 x 245 |
Oprawa: | twarda |
ISBN: | 978-83-7579-891-3 |
Data wydania: | 03 października 2023 |
Tłumacz: | Marta Nizioł-Wojniusz |