Odżywianie dla zdrowia

data wydania: 08 maja 2008
dane szczegółowe: ZOBACZ WIĘCEJ
cena detaliczna:
119,90 zł
Produkt dostępnY
INNE FORMATY

OPIS KSIĄŻki:

Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania oraz zagubieni pacjenci najczęściej poszukują rozwiązań metodą prób i błędów.
W książce Odżywianie dla zdrowia, zarówno specjaliści, jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
dr n. med. Wiesława Stopińska, specjalista medycyny ogólnej i pediatra, lekarz rodzinny z umiejętnością homeopatii i medycyny orientalnej

Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.
dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej

Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością.
dr n. chem. Urszula Pytasz, dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP

Książka zawiera kompleksowy i wyczerpujący opis produktów żywnościowych zarówno z punktu widzenia współczesnej wiedzy medycznej, jak i tradycyjnej medycyny chińskiej. Szczególnie ten drugi aspekt powinien przyciągnąć szerokie grono odbiorców - zwłaszcza że książka jest napisana w bardzo przystępny sposób. Autor poświęca wiele uwagi na przedstawienie podstawowych aspektów medycyny Wschodu, umożliwiając czytelnikowi głębsze zrozumienie zagadnienia. Z pewnością jest to najlepsza na polskim rynku książka omawiająca dietetykę chińską.
dr Mariusz Giżycki, specjalista medycyny chińskiej

To pierwsze na polskim rynku wydawniczym tak obszerne kompendium zdrowego odżywiania, łączące w sobie autentyczne wschodnie tradycje lecznicze z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.

Kompendium zawiera:

  • przejrzyste wskazówki dotyczące rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych w oparciu o najnowszą wiedzę z zakresu biochemii i fizjologii,
  • metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają nierafinowane zboża i warzywa,
  • podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu,
  • opisy poszczególnych produktów roślinnych i zwierzęcych oraz ponad 300 przepisów kulinarnych na uzdrawiające dania,
  • informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zakażenia drożdżowcami (Candida albicans), zapalenia stawów czy uzależnienia od używek.

PRZYPISY - PLIK PDF DO POBRANIA

Materiały do pobrania:

ostrzezenia_dane-producenta_zdrowie.pdf

fragment książki:

pobierz FRAgment pdf

dane szczegółowe

Liczba stron: 780
Format: 195 x 253
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7579-023-8
Data wydania: 08 maja 2008
cena detaliczna:
119,90 zł
Produkt dostępnY
INNE FORMATY