Żywienie młodego sportowca. Co jeść, by zostać mistrzem.

data wydania: 13 marca 2019
dane szczegółowe: ZOBACZ WIĘCEJ
cena detaliczna:
44,90 zł
powiadom mnie o dostępności
Administratorem danych jest GALAKTYKA Sp. z o.o., ul. Gen. Lucjana Żeligowskiego 35/37, 90-644 Łódź (dalej: Galaktyka). GALAKTYKA przetwarza Pani/Pana dane wyłącznie dla celu związanego z wysyłką maila zawierającego informację o dostępności wybranego produktu. Pani/ Pana e-mail nie zostanie wpisane do bazy newslettera. Podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody - art. 6 ust. 1 pkt a) zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka ochrony danych osobowych.
produkt niedostępny
INNE FORMATY

OPIS KSIĄŻki:

Oddajemy w ręce czytelników pozycję, której zadaniem jest zarówno uświadomienie, jak ważne jest odpowiednie żywienie dzieci i młodzieży podejmujących aktywność fizyczną, jak i pomoc w doborze odpowiedniej dla nich diety.
Przy coraz częstszych i intensywniejszych treningach niezwykle ważne jest, aby zawodnik szybko się regenerował i miał energię na każdy trening. Jeśli nie zadbamy o właściwy proces odnowy biologicznej i regeneracji, prędzej czy później pojawią się kontuzje.
Nie każdy wie, że najlepszą i najłatwiej dostępną metodą odzyskiwania sprawności fizycznej i równowagi psychicznej jest właściwe żywienie. To dzięki niemu organizm może się regenerować już na poziomie komórkowym.
Żywienie młodego sportowca to praktyczna książka dla rodziców, trenerów, nauczycieli wychowania fizycznego i studentów kierunków związanych ze sportem lub dietetyką, ale polecamy ją również młodzieży. Przekazujemy w niej najważniejsze informacje dotyczące właściwego bilansowania diety (węglowodany, białka, tłuszcze i mikroskładniki) oraz nawadniania organizmu młodego sportowca. Poruszamy częsty wśród dzieci i młodzieży problem nadwagi i otyłości, a także zwracamy uwagę na rolę, jaką odgrywa odporność organizmu w efektywnym trenowaniu, rozwoju fizycznym i psychicznym oraz w procesie nauki.
Młodzi sportowcy i ich rodzice zadają różnorodne pytania. Zebraliśmy te, które pojawiają się najczęściej, i udzielamy na nie odpowiedzi zgodnych z aktualnym stanem wiedzy. W ostatnim rozdziale zamieściliśmy przykładowe fragmenty autorskich diet dla sportowców różnych dyscyplin i w różnym wieku.
Justyna i Krzysztof Mizera

Jeśli wasze dzieci kochają sport, musicie koniecznie sięgnąć po tę książkę. Dowiecie się z niej, dlaczego warto dbać o prawidłowy sposób odżywiania młodych piłkarzy, pływaków czy tenisistów i co powinni jeść, aby ich treningi przyniosły oczekiwane rezultaty. To pozycja dla każdego rodzica trenera i młodego sportowca. Polecam.
Kamil Grosicki, piłkarz

Trenujesz? Zadbaj o to, co jesz. Będziesz szybszy, silniejszy i sprawniejszy. Nie słuchaj tych, którzy mówią, że jedzenie nie ma znaczenia. Z doświadczenia wiem, że bez właściwej diety nie ma mowy o prawdziwym sukcesie.
Karol Robak, reprezentant Polski na Igrzyskach Olimpijskich w Rio de Janeiro (2016) w taekwondo olimpijskim, medalista mistrzostw świata i Europy młodzieżowców

Sport to wspaniała przygoda, która uczy konsekwencji i determinacji w dążeniu do celu. Właściwe odżywianie pomaga w osiągnięciu wymarzonych sukcesów. Zawodowi, dorośli sportowcy to wiedzą, a młodzi powinni jak najszybciej sięgnąć po tę książkę.
Otylia Jędrzejczak, najbardziej utytułowana polska pływaczka, mistrzyni olimpijska i dwukrotna srebrna medalistka igrzysk olimpijskich, wywalczyła 25 medali mistrzostw świata i Europy

Kiedy zaczynałam karierę sportową, nie było takich książek. Nikt się nie zastanawiał, czy to, co jemy przed treningiem i po nim, ma jakieś znaczenie. A szkoda, bo dzięki odpowiedniej diecie można uzyskać lepsze wyniki i szybszą regenerację oraz zmniejszyć ryzyko kontuzji. Polecam nie tylko jako sportowiec, ale także jako rodzic.
Małgorzata Niemczyk, siatkarka, mistrzyni Europy

Książka Justyny i Krzysztofa Mizerów to poradnik, na który czekałem od dawna! Niestety wielu młodych sportowców nie zdaje sobie sprawy, że jedzenie ma realny wpływ na regenerację i poziom energii, a ostatecznie także na zdrowie i sportowy sukces.
Ci, którzy już to wiedzą, szukają konkretnych porad dotyczących przełożenia teorii na codzienną praktykę. Jako trener młodych sportowców odpowiadam na wiele pytań dotyczących prawidłowego żywienia. W końcu będę mógł polecić wszystkim zainteresowanym rzetelne źródło wiedzy. Dzięki niemu kształtowanie świadomości żywieniowej młodych sportowców, ich rodziców i trenerów będzie teraz łatwiejsze.
Mateusz Jasiński, trener młodych sportowców, założyciel TrenerBiegania.pl oraz KulturaRuchu.pl

Merytorycznie i praktycznie. Ta książka to niezwykle szczegółowa pozycja, która dzięki lekkiej formie pytań i odpowiedzi nie przytłacza, a jednocześnie dostarcza wielu cennych rad. Autorzy znają temat od podszewki - widzą zarówno problemy związane z dietą młodych sportowców, jak i praktyczne rozwiązania tych kwestii. Żywienie młodego sportowca powinno być częścią wyprawki dla wszystkich rodziców, nie tylko tych, których dzieci uprawiają sport.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny, psychodietetyk

 patron honorowy:

akomitet.png

Materiały do pobrania:

ostrzezenia_dane-producenta_zdrowie.pdf

fragment książki:

pobierz FRAgment pdf

Autor KSIĄŻki:

Mgr Justyna Mizera – dietetyk sportowy, od 2019 dietetyk kadry narodowej zapaśników, wykładowca warszawskich uczelni wyższych (WSIIZ, AWF, SWPS). Od wielu lat specjalizuje się w żywieniu i suplementacji sportowców. Posiada wykształcenie dietetyczne oraz wieloletnie doświadczenie (od 2009 r.) w układaniu skutecznych diet m.in. dla mistrzów świata i olimpijczyków, ale też osób otyłych oraz dzieci – przez lata odchudziła tysiące Polaków. Czynnie uczestniczy w licznych konferencjach z zakresu żywienia oraz prowadzi webinary. Jest autorką książek: Dietetyka sportowa, Żywienie młodego sportowca, Dieta okienkowa, Pokonaj zespół metaboliczny, Ulżyj sobie i jelitom. Amatorsko uprawia sport, m.in. fitness i bieganie. Eksperymentuje w kuchni, ciągle szuka nowych inspiracji kulinarnych i zgłębia wiedzę dietetyczną.

Dr Krzysztof Mizera – fizjolog sportu, dietetyk piłkarzy ŁKS Łódź, członek amerykańskiego stowarzyszenia Professionals in  utrition for Exercise and Sport i Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej. Od 2009 współpracuje z czołowymi sportowcami oraz amatorami w zakresie regeneracji, odchudzania, przygotowania motorycznego i żywienia. Od 2008 r. wykładowca na uczelniach wyższych (AWF Warszawa, SWPS, WSIIZ, Warszawska Akademia Medyczna). Uczestnik licznych projektów naukowych oraz konferencji. Jego praca doktorska dotyczyła żywienia w sportach siłowych. Autor 40 publikacji naukowych i ponad 140 popularnonaukowych, a także książki Bieganie jest proste oraz współautor poradników Dietetyka sportowa i Żywienie młodego sportowca. Przebiegł pięć półmaratonów.

dane szczegółowe

Liczba stron: 216
Format: 165 x 240
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7579-711-4
Data wydania: 13 marca 2019

patroni medialni:

cena detaliczna:
44,90 zł
powiadom mnie o dostępności
Administratorem danych jest GALAKTYKA Sp. z o.o., ul. Gen. Lucjana Żeligowskiego 35/37, 90-644 Łódź (dalej: Galaktyka). GALAKTYKA przetwarza Pani/Pana dane wyłącznie dla celu związanego z wysyłką maila zawierającego informację o dostępności wybranego produktu. Pani/ Pana e-mail nie zostanie wpisane do bazy newslettera. Podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody - art. 6 ust. 1 pkt a) zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych. Więcej informacji znajdą Państwo w zakładce Polityka ochrony danych osobowych.
produkt niedostępny
INNE FORMATY