Rolnictwo regeneratywne. Zdrowsza gleba i lepsze plony dzięki produkcji regeneratywnej

Autor:
Gary F. Zimmer, Leilani Zimmer-Durand
data wydania: 18 czerwca 2024
dane szczegółowe: ZOBACZ WIĘCEJ
cena detaliczna:
99,90 zł
Produkt dostępnY

OPIS KSIĄŻki:

Biologia, chemia i struktura gleby – trzy filary rolnictwa regeneratywnego

Gary Zimmer jest autorytetem w dziedzinie rolnictwa regeneratywnego. Jako agrobiznesmen, szkoleniowiec, autor i rolnik z 40-letnim doświadczeniem jest ceniony na całym świecie za nieustanne dążenie do poprawy jakości rolnictwa poprzez odbudowę gleby. Udowadnia, że optymalnie plonotwórcza gleba wymaga idealnej równowagi między minerałami nieorganicznymi, organicznymi i żywymi organizmami. Autor opiera się głównie na tym, czego przez lata się nauczył, poprawiając żyzność w naturalny, zrównoważony sposób. Trzeba jednak pamiętać, że gleby bywają różne, a rolnik może wykorzystać wzajemne oddziaływanie minerałów, substancji organicznych i organizmów, aby wspierać naturalne reakcje chemiczne, które doskonale odżywiają rośliny.
Książka ta jest nieocenionym wsparciem naukowym dla zaangażowanych rolników ekologicznych, a także rolników tradycyjnych, którzy chcą zmniejszyć ilość stosowanych środków chemicznych i wykorzystać naturalne procesy glebotwórcze.

Z książki dowiesz się m.in.:
• jak chemizm gleb wpływa na życie biologiczne,
• w jaki sposób zwiększyć biologiczne życie na polach,
• jak z tymi zagadnieniami radzili sobie inni rolnicy.

Ta fascynująca książka otwiera drzwi do rolnictwa regeneratywnego. Gary Zimmer w przystępny sposób wyjaśnia, dlaczego warto zwrócić uwagę na całościowe podejście do produkcji rolnej. Dowiesz się, jaki jest wpływ chemizmu gleb na działanie mikroorganizmów glebowych i jak wzmacniać odporność roślin. Książka zawiera uniwersalne i praktyczne porady dotyczące nawożenia, zarządzania glebą i wykorzystywania naturalnych procesów, potwierdzone wieloletnią praktyką samego autora, a także jego partnerów z całego świata. To inspirujące opowieści o przekształcaniu zwykłych pól w oazy życia i obfitości.
Jeśli jesteś zainteresowany rolnictwem, zdrową żywnością i ochroną środowiska, to zachęcam do sięgnięcia po tę książkę.
Adam Baucza, Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra

Otrzymałem receptę na zwiększenie żyzności gleby V klasy, na której gospodaruję codziennie.
Adam Jurczyk, rolnik ze Śląskiego i Łódzkiego

Książka Gary’ego Zimmera zmieniła moje spojrzenie na znaną od lat synergię między strukturą gleby, jej chemizmem i życiem biologicznym. Pokazała mi cały wachlarz doświadczeń rolników z różnych części świata, które były inspiracją do wdrożenia ich w moim gospodarstwie. Dzięki tej książce jeszcze lepiej zrozumiałem, jak działać regeneratywnie.
Piotr Jakubowski, rolnik z Wielkopolskiego

Po przeczytaniu tej książki zwiększyłem zastosowanie poplonów w płodozmianie i udział nawozów organicznych w stosunku do mineralnych, a także zredukowałem orkę na rzecz uprawy uproszczonej – efekty przerosły moje oczekiwania.
Marcin Markowicz, rolnik z Opolskiego

Rewelacyjny podręcznik pokazujący, jak być rolnikiem szanującym swoją ziemię. Mnóstwo praktycznych informacji podanych w sposób, który nie nudzi.
Sebastian Bloch, doradca rolny

fragment książki:

pobierz FRAgment pdf

Autor KSIĄŻki:

Gary Zimmer wychował się na farmie mlecznej w Wisconsin. Od ponad 35 lat zajmuje się badaniem amerykańskich praktyk rolniczych. W tym czasie doskonale poznał zagadnienia związane z mleczarstwem, glebami i metodami rolniczymi, co doprowadziło go do opracowania skutecznego systemu rolnictwa regeneratywnego.
Gary Zimmer jest prezesem Midwestern Bio-Ag, założonej w 1985 roku firmy doradczej, która zajmuje się dostarczaniem m.in. nawozów i pasz dla zrównoważonego rolnictwa i współpracuje z 75 przeszkolonymi doradcami oraz tysiącami gospodarstw rolnych w całych Stanach Zjednoczonych. Gary zarządza również Centrum Szkoleniowym Bio-Ag, gospodarstwem demonstracyjnym prowadzącym hodowlę zwierząt i uprawę roślin, gdzie testuje produkty i metody skutecznego rolnictwa regeneratywnego. Należące do rodziny Zimmerów gospodarstwo ekologiczne Otter Creek posiada hodowlę bydła mlecznego i mięsnego oraz uprawy na powierzchni ponad 400 ha, a także prowadzi sprzedaż bezpośrednią swoich produktów rolnych, w tym wyjątkowych serów.

dane szczegółowe

Liczba stron: 255
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7579-927-9
Data wydania: 18 czerwca 2024
Tłumacz: Anna Broniarek
cena detaliczna:
99,90 zł
Produkt dostępnY