Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie. Wydanie II

data wydania: 20 czerwca 2017
dane szczegółowe: ZOBACZ WIĘCEJ
cena detaliczna:
69,90 zł
Produkt dostępnY
INNE FORMATY

OPIS KSIĄŻki:

Uaktualnione i rozszerzone wydanie bestsellerowej książki, która zmieniła życie wielu milionów osób na całym świecie
Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości, a wyniki ich badań są jednoznaczne – każdy może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju raka, chorób serca czy cukrzycy, zmieniając swoją dietę.
Ponad trzydzieści lat temu światowej sławy specjalista w zakresie nauk o odżywianiu T. Colin Campbell wraz ze swoim zespołem rozpoczął w Chinach wyjątkowy projekt badawczy. Było to najobszerniejsze z przeprowadzonych kiedykolwiek badań nad związkiem między dietą a rozwojem chorób cywilizacyjnych. Uzyskane wyniki i przeprowadzone doświadczenia przekonały naukowców o szkodliwości diety bogatej w białko zwierzęce i ogromnych korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania nieprzetworzonych produktów roślinnych.
W 2005 roku dr T. Colin Campbell z synem Tomem, również lekarzem, podzielili się swoją wiedzą ze wszystkimi, pisząc Nowoczesne zasady odżywiania, które uznano za jeden z najważniejszych tytułów w historii o diecie i zdrowiu.

Wzbogacone nowymi treściami drugie wydanie tej przełomowej książki zawiera najnowsze, niepodważalne dowody dobroczynnego wpływu diety roślinnej na nasze zdrowie, a także aktualne informacje o zmianach w systemie medycznym i korzyściach, jakie mogą odnieść pacjenci z rosnącego zainteresowania żywieniem opartym na produktach roślinnych.

Nowoczesne zasady odżywiania – wydanie rozszerzone i uaktualnione to książka, która niesie jasne i zwięzłe przesłanie, obalając przy tym liczne mity na temat zdrowia i porządkując panujący chaos informacyjny.

Mleko, masło, schabowy, wszelkiego rodzaju „gotowce” – wielu z nas nie wyobraża sobie, że można jadać inaczej, choć to właśnie nadmiar białka, tłuszczu i żywności przetworzonej sprawia, że chorujemy. Po przeczytaniu pierwszego wydania Nowoczesnych zasad odżywiania wielu moich pacjentów postanowiło uważniej przyglądać się temu, co ma na talerzu. Wydanie drugie, wzbogacone o wstrząsające statystyki i omówienie najnowszych badań, jest jeszcze bardziej przekonujące – uważam, że książka Colina i Tomasa Campbellów może odmienić (a czasem nawet ocalić) życie. Jej najważniejszy przekaz: to, czy będziemy cieszyć się zdrowiem, zależy nie tylko od genów czy leków, ale przede wszystkim od nas samych.
Iwona Kibil, dietetyk, blogerka (Wegecentrum, Roślinny Dietetyk)

Książka, oparta na wieloletnim, starannym, dociekliwym badaniu, prezentuje zaskakujące odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące żywienia: Co tak naprawdę powoduje raka? Jak możemy wydłużyć nasze życie? Co zatrzyma epidemię otyłości?
Neal Barnard, lekarz medycyny, przewodniczący PCRM (Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej)

To jedna z najważniejszych książek o odżywianiu, jakie kiedykolwiek powstały – przeczytanie jej może uratować ci życie.
Dean Ornish, profesor medycyny klinicznej na Uniwersytecie Kalifornijskim, założyciel i przewodniczący Instytutu Badań z zakresu Medycyny Prewencyjnej

Jestem przekonany, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nie interesują mnie plotki czy treści zawarte w reklamach, tylko potwierdzone fakty. Badania naukowe nieprzerwanie dostarczają nam nowej wiedzy i warto zapoznać się z tymi najciekawszymi. Pionierskie China Study do nich należy. Potwierdziło ono, że dieta roślinna jest naprawdę dobrym sposobem zapobiegania wielu chorobom. Liczba zachorowań na miażdżycę, cukrzycę czy choroby nowotworowe jest przygnębiająca. Już czas na rzetelną wiedzę i zmianę nawyków żywieniowych!
Maciej Miecznikowski, muzyk, wokalista, aktor, współzałożyciel Fundacji „Wiemy, co jemy” Nauka i Edukacja Społeczna dla Zdrowia (www.wiemycojemy.org)

Jestem wegetarianką od wielu lat. Moje dzieci – od urodzenia. Czy zadawano mi pytania o słuszność stosowania takiej diety? Bardzo często. Czy słyszałam, że z własnym życiem mam prawo robić, co chcę,
ale nie powinnam ryzykować zdrowiem moich córeczek? Tysiące razy. Świadomość społeczeństwa zmienia się powoli, ale książka Nowoczesne zasady odżywiania to krok milowy w dziedzinie dietetyki. Wywraca do góry nogami wszelkie piramidy żywieniowe i na przykładzie wieloletnich, przeprowadzonych na gigantyczną skalę badań pokazuje, jakie stosować metody, by cieszyć się zdrowiem w każdym wieku. To lektura obowiązkowa dla wszystkich niedowiarków!
Monika Mrozowska, aktorka, autorka książek kulinarnych

Uważam, że informacje na temat korzyści płynących z diety opartej na nieprzetworzonych produktach roślinnych są najbardziej odkrywczą wiedzą w historii zachodniej medycyny. Nie jest to ścieżka mocno wydeptana, ale jestem pewien, że stanie się autostradą przyszłości. Nie mamy innego wyjścia.
T. Colin Campbell

fragment książki:

pobierz FRAgment pdf

Autor KSIĄŻki:

Od ponad czterdziestu lat dr T. Colin Campbell należy do czołówki naukowców zajmujących się badaniami nad żywieniem. Stanowiące jego spuściznę badanie chińskie to najpełniejsze i najbardziej wnikliwe badanie wpływu odżywiania na zdrowie, jakie kiedykolwiek przeprowadzono. Dr Campbell jest zasłużonym, emerytowanym już profesorem Katedry Biochemii Odżywiania im. Jacoba Goulda Schurmana na Uniwersytecie Cornella. Jest beneficjentem ponad siedemdziesięciu grantów naukowych oraz autorem lub współautorem ponad trzystu artykułów naukowych. Badanie chińskie, opisane w książce Nowoczesne zasady odżywiania, to zwieńczenie dwudziestoletniej współpracy z uniwersytetami Cornella i Oxfordem oraz z Chińską Akademią Medycyny Profilaktycznej.

Thomas Campbell w 1999 roku uzyskał dyplom Uniwersytetu Cornella, a obecnie zawodowo pracuje jako lekarz rodzinny i jest dyrektorem medycznym T. Colin Cambell Center for Nutrition Studies. Jest pisarzem, aktorem i trzykrotnym uczestnikiem biegów maratońskich. Urodził się i wychował w Ithace w stanie Nowy Jork. Występował na scenach w Londynie, Chicago oraz w większości stanów na wschód od Missisipi. W wolnych chwilach lubi grać w piłkę nożną, jeździć na nartach i chodzić po górach.

dane szczegółowe

Liczba stron: 444
Format: 165x240
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
ISBN: 978-83-7579-608-7
Data wydania: 20 czerwca 2017

patroni medialni:

cena detaliczna:
69,90 zł
Produkt dostępnY
INNE FORMATY