Odnowa na talerzu. Wydanie rozszerzone i uaktualnione

data wydania: 01 września 2014
dane szczegółowe: ZOBACZ WIĘCEJ
cena detaliczna:
44,90 zł
Produkt dostępnY

OPIS KSIĄŻki:

W książce znajdziesz przepis na zupę z pokrzyw.

Nowe, rozszerzone i uaktualnione wydanie bestsellerowej "Odnowy na talerzu".

Bożena Żak-Cyran – dietetyczka i dietoterapeutka od ponad 30 lat zajmująca się zdrowym odżywianiem. Autorka wielu książek wydanych nakładem Wydawnictwa Galaktyka. W swoich pracach opiera się m.in. na zasadach makrobiotyki i chińskim modelu Pięciu Przemian, a także na osobistym doświadczeniu powrotu do zdrowia po przebytej chorobie nowotworowej.

Książka jest owocem osobistych doświadczeń autorki, która odzyskała zdrowie dzięki specjalistycznym źródłom wiedzy i codziennej praktyce w kuchni. Odnowa na talerzu została wzbogacona o kilkanaście nowych przepisów oraz nowe treści. Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko wystąpienie wielu chorób, gwarantuje dobrą kondycję i zapewnia sprawność umysłu do późnych lat życia.

Bożena Żak-Cyran poleca dietę opartą na białku roślinnym, jako znacznie zdrowszą od tradycyjnej, w której dominują produkty pochodzenia zwierzęcego. Autorka pokazuje, jak łączyć potrawy ze zbóż z potrawami z roślin strączkowych, warzyw i nasion, tak by uzyskać źródło pełnowartościowego i lekkostrawnego białka roślinnego, zawierającego niezbędne dla organizmu składniki mineralne, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Duża ilość warzyw w diecie utrzymuje właściwą równowagę kwasowo-zasadową. Taki sposób żywienia zmniejsza ryzyko chorób, gwarantuje dobrą kondycję i zapewnia sprawność umysłu do późnych lat życia.

Naukowcy nie mają żadnych wątpliwości - zły sposób odżywiania po prostu nam szkodzi. Ważna jest zarówno jakość jedzenia, jak i jego ilość - nadmiar pożywienia o niskiej wartości odżywczej odpowiada za epidemię otyłości, cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia oraz wielu innych chorób dietozależnych. Na szczęście Bożena Żak-Cyran udowadnia, że nigdy nie jest za późno na to, by przestać jeść, a zacząć się odżywiać.
Autorka podsuwa mnóstwo przepisów na proste, smaczne i wartościowe dania, które pozwolą na wyeliminowanie z diety nadmiaru tłuszczów i białka zwierzęcego oraz wzbogacą ją w cenne węglowodany złożone. Krem z kaszy jaglanej z suszonymi śliwkami lub morelami czy mielone z soi, soczewicy i warzyw to naprawdę zdrowa i pyszna alternatywa dla jajecznicy na bekonie i klasycznych kotletów. Odnowa na talerzu jest również pomocną lekturą dla początkujących wegetarian i wegan. Szczerze polecam ją wszystkim, dla których ważne jest zdrowie i dobre samopoczucie!
Katarzyna Koper, dziennikarka "PANI"

fragment książki:

pobierz FRAgment pdf

Autor KSIĄŻki:

Bożena Żak-Cyran – dietetyczka i dietoterapeutka zajmująca się zdrowym odżywianiem od ponad 20 lat. Autorka ośmiu książek wydanych nakładem wydawnictwa Galaktyka. Organizuje cykliczne kursy „Gotujmy dla zdrowia” i „Jak zwyciężyć raka” – z wykorzystaniem metody z zakresu psychoonkologii Carla Simontona. W swojej pracy opiera się m.in. na zasadach makrobiotyki i chińskim modelu pięciu przemian.

dane szczegółowe

Liczba stron: 216
Format: 165 x 240 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7579-327-7
Data wydania: 01 września 2014
cena detaliczna:
44,90 zł
Produkt dostępnY